Search

All-White – With Just the Right Amount of Walnut

The end result of this transformation has the kitchen pass the structural boundaries to redefine the space and reinvent a home!

On our initial site visit and consultation, we found the kitchen as a dated cramped space that was completely separated from the rest of the adjoining rooms. As today's lifestyles call for open concept plans, we found a way to make that happen for this lovely family in their charming tudor home. As in many renovations, there were a few structural elements that could have hindered the layout. However, we chose to make the most of them. First, we moved the fridge to fit right under the soffit that was hiding the duct work. Doing this created a visual transition from the deeper appliance into the rest of the space.


The next step was to move the appliance hood to the center of the back wall and balance the wall cabinets right and left of the range to give the new kitchen rhythm and symmetry. Finally, you’ll notice that the structural header supporting the second floor remained in place almost as if we ignored it. That’s probably because we did! By leaving the header, we kept the continuity from one space to the next which made for a more functional and interesting layout.


We were able to create a working island by taking down the walls between the kitchen and the dining room, and added a second level to the island to create a visual barrier. The use of the waterfall edges gave clear boundaries to the space and gave us a place to to add some drama with that beautiful walnut panel. The icing on the cake for this transformation is how all the natural light from the back of the house comes gushing through!


Before

Proposed Layout


Sometimes the most rewarding part of redesigning a client’s space is receiving an unforgettable review!


Ellen is a visionary. We met with several kitchen designers before Ellen came along and blew them all out of the water. Her design was bold, creative and practical, all while incorporating our wish list and staying within our budget. Her team is a pleasure to work with, intuiting our needs and taking charge of all the details to keep this project moving smoothly and staying on schedule. When the coronavirus pandemic struck and our contractor hit the brakes on construction, Ellen and her team continued to work behind the scenes to place orders and work with distributors to keep us on track to resume work on the renovation as soon as it was safe to do so. I am already planning my next project with EL Design Studio and cannot recommend them highly enough.


Thank you to our lovely client for trusting our vision and appreciating our process. We can’t wait to work with you again!



61 views

Phone: 516.698.2088

Fax: 516.595.7099

100 Newbridge Rd

Ste 4

Hicksville, NY 11801

  • Black Houzz Icon

©2017 BY EL DESIGN STUDIO INC.